Pozor, pozor!! Jak je to doopravdy s lachtany??

11.01.2016 21:55

 

            Až po téměř měsíci a půl cestování po Zélandu jsme konečně zjistili pravdu, radost a hlavně zážitek z tohoto zjištění byl veliký. Proto se o to s vámi chceme podělit.

Dlouho, dlouho nás mátli anglické názvy seal nebo fur seal a sea lion. Proto jsme si mysleli, že jeden je lachtan a druhý tuleň. V angličtině navíc máte pod názvem seal, jak lachtany, tak tuleně a to jen proto, že jim přijdou podobní. A přitom to jsou dvě podskupiny ploutvonožců, lachtanovití a tuleňovití. 

9. 1., tedy na naše 15 měsíční výročí, se nám poprvé naskytla příležitost setkat se se sea lion, tedy lachtany, a že to bylo setkání hodně intenzivní. Proto jsme si mysleli, že jsme předešlé seals v češtině špatně pojmenovali lachtani a přitom to měli být tuleni. O co větší bylo naše překvapení, když jsme druhý den po důsledném prozkoumání internetu zjistili, že jsou to vlastně oba lachtani, jen dosti odlišní.

Lachtan novozélandský, jehož anglický název sea lion (mořský lev) ho mnohem více vystihuje, se vyskytuje zřídka a na pláži jich můžete potkat jen pár. Do češtiny je občas překládán také jako lvoun. Dohromady jich je pouze kolem 12 000 a jsou nejohroženějšími lachtany na světě. Většina žije na ostrovech jižně od NZ a i na Zélandu ho můžete potkat jen na jihu. Jsou mnohem větší než lachtan forsterův (fur seal) a samci mají opravdu hřívu jako lvi. My jsme pro ně s Járou vymysleli název, který je však ještě více vystihuje – medvědovydra. Roztomilý a velký jako medvídek a vodomilný jako vydra. Mají tupý čumák a krátké fousky. Alfa samec může vážit 350 až 500 kg s délkou až 3,5 m a podle našich odhadů cca 1,5 m výšky. Samičky jsou o dost menší, s váhou do 160 kg a s délkou 2 metry jsou spíše podobné lachtanům forsterovým (fur seal). Jsou to borci, protože jsou schopní se potopit do hloubky 300 – 500 metrů a pod vodou vydrží průměrně 4 min. ale třeba i 14. Jediné, co jim trochu zazlívám, je pojídání vlastních mláďat nebo jiných lachtaních mláďat, dospělými samci. Zatím co lachtan forsterův se odráží od zadních ploutví a skáče, lvouni po nich spíše chodí. Na lidi reagují dost laxně a ani to, že jsme od nich byli méně než 2 metry, je moc nevzrušovalo. Objevují se na písečných plážích a v travách blízko pobřeží. Trochu děsivé bylo naše zjištění, že ty cestičky, které jsme si říkali, že jsou dost zarostlé, nejsou od lidí, ale od lachtanů, mořských lvů. My měli to štěstí a možnost shlédnout a dokonce zaznamenat souboj dvou samců, mladého a alfa samce, o 2 samičky. (Pokud se nám podaří nahrát video, tak to uvidíte na vlastní očí.)  

   

Lachtan forsterův v Maorštině Kekano (pro nás nějakou dobu tuleň) je tedy o dost menší. Samci váží od 90 do 150 kg a samičky 30-50 kg a měří 1,5 až 2,5 metru. Žijí ve větších skupinách, třeba i stovky kusů a jsou více familiarní. Odhadovaný počet je přes 60 000 kusů a stále narůstá, protože dnes už jsou chráněni zákonem. Kdysi byli však po stovkách vybíjeni kvůli kůži i tuku, stejně jako lvoun (sea lion) jejich počty se však bohužel nezvyšují. Žijí na kamenných pláží a na lidi jsou někde dosti zvyklí, ale když se k nim přiblížíte moc blízko, začnou cenit své velké zuby a vydávat děsivé zvuky, že se raději rychle odklidíte. Taky pěkně smrdí :D

 

 

Zpět

Kontakt

Jak si žijem na Zélandu...

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode